Luonto – voimavara ja inspiraation lähde

Me kaikki tiedämme, minkälainen voimaannuttava ja rauhoittava vaikutus luonnolla on ihmismieleen. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen paitsi rauhoittaa, myös vähentää stressiä ja lisää tyytyväisyyttä.

Meillä INTOlla luonto on aina ollut tärkeä inspiraation lähde. Me haluamme tarjota asiakkaillemme paitsi pohjoismaista hiljaisuutta, myös kokemusta luonnonläheisyydestä.

Toimitusjohtajamme Jari Inkinen kävi kesän aikana latailemassa akkujaan ja hakemassa inspiraatiota Suomen Lapista. Jarin lempiasioihin kuulu perheensä lisäksi kalastus ja luonnossa vaeltaminen. Kun viettää aikaansa satojen kilometrien päässä lähimmästä asutuksesta, sitä oppii yhtä jos toista hiljaisuudesta ja siitä, mitä ihmismieli tarvitsee pystyäkseen keskittymään.

Keskittymisen kannalta oleellista ei ole täysi äänettömyys

Täysi hiljaisuus on ihmismielelle liikaa. Mieli tarvitsee ulkopuolisia virikkeitä, ja mikäli se ei niitä saa, alkaa mieli luomaan niitä. Orfield Laboratories Inc Minnesotassa on tunnettu maailman hiljaisimmasta tilastaan. Siellä on niin hiljaista, että ääniarvot mitataan negatiivisissa desibeleissä (-9.4 dBA). Mihinkään näin äärimmäiseen ei tietenkään kannata tähdätä. Keskittymiseen riittää vähempikin.

Otetaan esimerkiksi skenaario, jossa sinun tarvitsee keskittyä työhösi kahvilassa. Viereisessä pöydässä on kuitenkin ihmisiä keskustelemassa ja nauramassa keskenään. Vaikka et yrittäisikään kuunnella, heidän keskustelustaan tarttuu silti korvaasi sanoja sieltä täältä. Aivosi yrittävät saada selkeyttä keskusteluun, laittaa palasia yhteen, luoda järkevää kuviota. Keskittyminen on hankalaa. Mutta heti, kun viereisen pöydän ihmiset puhuvatkin keskenään kieltä, jota et ymmärrä, aivosi lakkaavat järkeistämisen ja kykenet keskittymään.

Jos taas mennään toiseen ääripäähän, esimerkiksi sinne Orfield Laboratoriesin maailman hiljaisimpaan huoneeseen, alat keskittymään mihin tahansa ääniin. Steven Orfield, laboratorion perustaja, kuvailee efektiä näin:
”Kun on hiljaista, korvat mukautuvat. Mikä hiljaisempi huone, sitä enemmän kuulet. Kuulet sydämen sykkivän, ehkä kuulet keuhkosi, hengityksesi, kuulet vatsasi tai omat verisuonesi. Kaiuttomassa kammiossa sinusta tulee ääni”

Keskittymisen kannalta oleellista ei ole täysi äänettömyys, vaan se, että äänimaailma on tasainen, eivätkä aivot etsi siitä poikkeavuuksia tai kaavoja. Esimerkiksi tilassa taustalla kuuluva ilmanvaihdon kohina tarjoaa aivoille ärsykettä kuitenkaan keskeyttämättä ajattelutyötä. Mikäli ilmanvaihtoon kuitenkin kuuluu esimerkiksi tuuletinyksikkö, joka naksahtaa tietyin väliajoin, rikkoo tuo naksahdus keskittymisen lähes varmasti. Aivot alkavat laskemaan sekunteja naksahdusten välillä pohtien, onko naksahduksilla jokin tarkoitus, tietty kaava koska ne tapahtuvat. Aivot haluavat ennakoida.
Samalla tavalla auki olevasta radiosta kuuluva lähetys vetää huomion puoleensa lähes taatusti. Aivot pyrkivät ymmärtämään, mitä tapahtuu, mitä sanotaan seuraavaksi ja koittaa näin ennakoida, mihin tilanne on kehittymässä.

Keskittymisen kannalta hiljaisissa huoneissa niin sanottu painostava hiljaisuus ei olekaan järkevä tavoite, vaan keskittymistä tukeva äänimaailma. Luonnossa tämä äänimaailma koostuu usein tuulen huminasta, veden liplatuksesta tai tasaisesta lintujen sirkutuksesta. Äänimaailman ollessa tasainen ja toistuva, ihmismieli rauhoittuu.

Keskittymiseen vaikuttavat myös yksityisyys ja turvallisuuden tunne.

Yksityisyyden ja turvallisuuden kokemukseen vaikuttavat oma, hiljainen tila ja visuaalinen suoja. Me kaikki tiedämme, miten herkästi keskittyminen katkeaa, kun joku seisoo takana lukemassa juuri kirjoittamaasi sähköpostia. Tai jos puhut yksityistä puhelua ja viereisestä huoneesta joku huikkaa vastauksia aivan kuin seisoisi samalla tilassa kanssasi.

Huoneakustiikasta puhuttaessa puhutaan usein puheensiirtoindeksi STI-arvosta. Lyhykäisyydessään tämä arvo kuvaa puheen ymmärrettävyyttä. Puhelinkoppeja ja muita hiljaisia tukitiloja kuten neuvottelu- ja kokoushuoneita valittaessa kannattaa aina tutustua tilan puheensiirtoindeksiin. Tämä kertoo usein tilan äänimaailmasta enemmän kuin yksittäiset äänenvaimennusarvot (desibelit).

Modulaaristen neuvotteluhuoneiden ja puhelinkoppien puheensiirtoindeksiä mitatessa ”matala” on tavoiteltava arvo. Arvon ollessa matala, on myös puheen ymmärrettävyys tilan ulkopuolella heikko, eli tilassa voi huoletta käydä yksityisiäkin keskusteluja ja neuvotteluja ilman, että tilan ulkopuolella oleva saa sanoista selvää. Voit lukea lisää STI-arvosta, desibeleistä ja huoneakustiikasta täällä.

Luonto onkin antanut inspiraatiota paitsi hiljaisuuteen ja keskittymiseen, se on myös vahvasti esillä tuotteidemme muotokielessä.

Esimerkiksi FOCUS-työpisteen aaltoileva muotoilu on saanut inspiraationsa rantakallioiden aaltoilevuudesta, ja POINT CUP-sohva on saanut pyöreytensä hiidenkirnuista. POD-huoneidemme särmikäs muoto on puolestaan syntynyt kallioiden ja jääkimpaleiden kulmikkuudesta luonnon muokatessa niitä vuodenaikojen sykleillä tuhansien vuosien ajan. Tämä kulmikkuus tuokin hiljaisiin huoneisiimme ajattomuutta, jonka vuoksi ne sopivat ympäristöönsä vielä vuosikymmentenkin jälkeen.

Viimeisetkin tekijät palailevat nyt kesälomilta töiden pariin. Me toivomme, että toimitusjohtajamme tavoin kaikki ovat ehtineet latailla akkujaan lomien aikana ja nauttineet luonnon rauhasta ja stressittömyydestä kesän aikana.